Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012

Γερμανικά media: Ο Σαμαράς οδεύει στο πολιτικό του τέλος


Τα γερμανικά media σχολιάζουν το νέο πακέτο μέτρων και την επόμενη μέρα στην Ελλάδα και κάνουν λόγο για «πολιτικό τέλος» του Αντώνη Σαμαρά.
Εκτενές άρθρο για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung που παρατηρεί: «Στην πραγματικότητα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι και ο τέταρτος από τον Οκτώβριο του 2009 Έλληνας πρωθυπουργός ενδέχεται να οδεύει προς το πολιτικό του τέλος. Εάν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, τότε τουλάχιστον η ΔΗΜΑΡ (…) αναμένεται να καταψηφίσει ή να απόσχει. Αυτό και μόνο του δεν θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο και εντός του ΠΑΣΟΚ εντείνεται η δυσαρέσκεια».

Σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Tagesspiegel θέτει το ερώτημα: «Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει νέα δραματικές περικοπές. Υπάρχει πλειοψηφία για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις;».
Ο αρθρογράφος Γκερντ Χέλερ κάνει λόγο για μια μοιραία εβδομάδα στην Ελλάδα καθώς η ψήφιση των μέτρων «δεν είναι μόνον προϋπόθεση για την εκταμίευση της τόσο αναγκαίας επόμενης δόσης, καθώς κρίνεται και η συνοχή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά». Όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος, εκτός από τη ΔΗΜΑΡ που ενδέχεται να καταψηφίσει, «αντιστάσεις υπάρχουν και εντός του ΠΑΣΟΚ. Παρατηρητές αναμένουν μια οριακή πλειοψηφία για το πακέτο. Ωστόσο και η απόρριψή του δεν μπορεί να αποκλειστεί».

«Εάν δεν περάσει το πρόγραμμα περικοπών από το κοινοβούλιο, αυτό θα σήμαινε πιθανότατα την πτώση της κυβέρνησης που σχηματίστηκε τον περασμένο Ιούνιο. Οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να μεταβάλουν ριζικά το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα. Ισχυρότερο κόμμα, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός του οποίου Αλέξης Τσίπρας θέλει να διαγράψει μονομερώς το χρέος και να κρατικοποιήσει μεγάλο τμήμα της οικονομίας. Αυτό θα σηματοδοτούσε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ», αναφέρει η εφημερίδα σύμφωνα με τη Deutche Welle.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου