Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Με το photoshop όλα γίνονται [video]







«Αντιγραφή γίνεται; ΝΑΙ γίνεται»
Ο εγκέφαλος που σκέφτηκε να ρωτήσει «Γίνεται;» και να απαντήσει «Ναι γίνεται» στην νέα αφίσα του ΠΑΣΟΚ με τον γλυκούλη Βενιζέλο διακινδυνεύει πολλά πράγματα. Κατ’ αρχήν την απάντηση «όλα γίνονται με το photoshop».
Ο θηριώδης Βενιζέλος, που απεικονίζεται παντού με το ύφος του αδηφάγου «εγώ», ξαφνικά στην αφίσα εμφανίζεται ως γατούλα.


Ένας Τρίτσης που αποφάσισε να φορέσει το σακάκι αντί να το κρατάει στον ώμο. Είναι σε... όλους γνωστό πως αυτός δεν είναι ο Βενιζέλος. Έτσι περισσότερο δημιουργεί την εικόνα του λύκου που φόρεσε τα ρούχα της γιαγιάς περιμένοντας την Κοκκινοσκουφίτσα, παρά του στωικού πολιτικού που γέρνει πάνω στο χέρι, σε μια διασταύρωση ύφους Παναγιωταρέα - Στάη.

Το δεύτερο λάθος του εγκεφάλου προώθησης του προεκλογικού Βενιζέλου, είναι πως αντέγραψε το προεκλογικό και ιστορικό σύνθημα του Ομπάμα «yes we can». Όσοι το κατάλαβαν αυτό, δεν χρέωσαν με αντιγραφή τον επικοινωνιολόγο, αλλά με ναπολεοντισμό το μοντέλο της αφίσας. 

«Ο νηστικός… Ομπάμα ονειρεύεται». Εντελώς εγκυκλοπαιδικά πάντως ο Βενιζέλος παρουσιάζει εμφανισιακά ομοιότητες με τον νέο ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Ίσως αυτό θα μπορούσε να δώσει κάποιες ιδέες στην καμπάνια.


«Αντιγραφή γίνεται; ΝΑΙ γίνεται»

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να υιοθετεί για προεκλογικό μότο τη φράση: «Γίνεται; ΝΑΙ γίνεται» Πρόκειται για μια απλή αντιγραφή παλιότερων επικοινωνιακών συνθημάτων ή για μια ευφυή ιδέα που θα του δώσει ψήφους στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση;

Ο Πίτερ Οικονομίδης εκτός από πετυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες για εμπορικά προϊόντα έχει αναλάβει να επαναπροσδιορίσει στο εξωτερικό το brand name Ελλάδα για να τονώσει την τουριστική κίνηση στη χώρα. Ένα από τα «συνθήματα» που έχει υιοθετήσει στο παρελθόν είναι το «Δεν γίνεται. Γίνεται» όπου όπως φαίνεται στην εικόνα οι λέξεις δεν γίνεται είναι πίσω από το συρματόπλεγμα και η λέξη γίνεται προβάλλεται μπροστά από το πλέγμα. Ρωτήσαμε τον κ. Οικονομίδη στο twitter αν έχει αναλάβει την καμπάνια του Βενιζέλου και απάντησε αρνητικά. Η επικοινωνιακή ομάδα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αντιγράφει πετυχημένους διαφημιστές ή απλώς έχει στερέψει από ιδέες;

Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέχτηκε στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2008 με κεντρικό σύνθημα «Ναι Μπορούμε» (Yes we can). Από τότε πολλοί ζήλεψαν την επιτυχία του να εκλεγεί σαν ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της μεγαλύτερης υπερδύναμης που υπήρξε ποτέ στην ανθρωπότητα. Το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ φέρεται να υιοθετεί ένα παρόμοιο μοτίβο σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον. Σε μια χρεοκοπημένη χώρα με τους πολίτες να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης δεν είναι σίγουρο ότι θα απαντήσουν στην ερώτηση «γίνεται» με τον τρόπο που θα ήθελε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. 

Το επόμενο διάστημα πολλοί θα σατιρίσουν την φερόμενη ως καμπάνια του Βενιζέλου και θα διαστρεβλώσουν το κεντρικό μήνυμα της αφίσας του ΠΑΣΟΚ.

Μια άλλη διάσταση που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο προκάτοχος του Βενιζέλου, Γιώργος Παπανδρέου, είχε και ο ίδιος υιοθετήσει το σύνθημα ΝΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ. Στην μακροσκελή του ομιλία στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2010 ο τότε πρωθυπουργός είχε πει 22 φορές τη φράση «γίνεται». 

Απαντώντας στα ρητορικά ερωτήματα που έθετε κατά τη διάρκεια του λόγου του απαντούσε καταφατικά. «Να αναμορφώσουμε (την Ελλάδα) να την βγάλουμε οριστικά από την κρίση. Και αυτό γίνεται. Και βέβαια γίνεται» έλεγε τότε «βιώσιμη ανάπτυξη… κατάκτηση της γνώσης… Και μπορούμε. Ναι, γίνεται» συμπλήρωνε πιο κάτω «Κυρίες και κύριοι, αρκεί να απελευθερωθούμε από μια μικρή φράση – το «δεν γίνεται» και συνέχιζε λέγοντας ξανά και ξανά «Και σήμερα, είμαστε εδώ για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα από εδώ όπου φτάσαμε. Το «δεν γίνεται», να το κάνουμε «ναι, γίνεται» και «βέβαια γίνεται». 

Το που οδήγησαν τα συνθήματα «Λεφτά υπάρχουν» και «ναι γίνεται, και βέβαια γίνεται» το γνωρίζουν πια όλοι.

koutipandoras.gr

"ΓΙΝΕΤΑΙ": Ο Πίτερ Οικονομίδης στην εκπομπή ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ του Σταύρου Θεοδωράκη στο MEGA την Κυριακή 11-3-2012:

«Μια από τις πιο συνηθισμένες εκφράσεις στην ελληνική γλώσσα, είναι: "Δεν γίνεται". "Δεν γίνεται συνήθως σημαίνει: "Δεν έχω διάθεση να το κάνω"… "μπορεί να γίνει, αλλά τώρα δεν ευκαιρώ, είμαι σε γεύμα". 

"Γίνεται"! Πρέπει να ξεφορτωθούμε το "δεν" και να κρατήσουμε το "Γίνεται". Γιατί "Γίνεται". Οφείλουμε να "Γίνεται"! Διαφορετικά έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να δημιουργήσουμε πάνω στην κρίση. Ας πάρουμε παράδειγμα τον Σάκη Ρουβά. Δεν ανεβαίνει στη σκηνή λέγοντας: "Δεν γίνεται". Η Εθνική ποδοσφαίρου το 2004 δεν πήγε στο γήπεδο της Λισσαβόνας λέγοντας "Δεν γίνεται". Ο Πύρρος Δήμας δεν είπε "Δεν γίνεται". Και οι άνθρωποι που έχτισαν τον Παρθενώνα σίγουρα δεν είπαν "Δεν γίνεται". Γιατί "ΓΙΝΕΤΑΙ". "ΓΙΝΕΤΑΙ"»!
































Πηγή: http://zoo-m.blogspot.com/2012/03/photoshop-video.html#ixzz1qQTiZyTE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου