ΔΕΊΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΟΥΝ.
Ένα e-mail του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κ. Αν. Γεωργίου προς τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ και επικεφαλής της τρόϊκα κ. Π. Τόμσεν,
με το οποίο τον ενημερώνει για την κατάσταση στο εσωτερικό του ΔΣ της Αρχής, αλλά και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ο ίδιος είχε λάβει σε συνεργασία με υψηλόβαθμα στελέχη της Eurostat ώστε να τροποποιηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ, κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση των στατιστικών στοιχείων του 2009, ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Π. Κουρουμπλής.
Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουπλή στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το έλλειμμα του 2009, ότι ο νυν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου έστειλε ηλεκτρονική επιστολή (e-mail) προς τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Στην επιστολή, αφού κάνει λόγο για δυστοκίες στη συνεργασία του με τα μέλη του Δ.Σ., ζητά από τον Πόλ Τόμσεν να μεσολαβήσει για να αλλάξει ο νόμος για τη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ «όπερ και εγένετο».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής μάλιστα ζήτησε την παραίτηση του κ. Γεωργίου λέγοντας: «επειδή τον κ. Γεωργίου τον διόρισε η Ελληνική Βουλή και όχι ο κ. Τόμσεν, επειδή είναι δημόσιος λειτουργός της Ελλάδας και όχι της Τρόικας, ζητώ να παρέμβει ο Πρόεδρος της Βουλής προκειμένου να απομακρυνθεί τώρα από Επικεφαλής της Αρχής».
Ο κ. Γεωργίου απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως «πρόκειται για προϊόν υποκλοπής» και ως εκ τούτου, δεν σχολιάζει.
Νωρίτερα θέμα αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων για την περίοδο 2009 -2010 μέχρι και πριν την ανάληψη των καθηκόντων από τον ίδιο, κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009.
Ο κ. Γεωργίου υποστήριξε ότι μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ από τον ίδιο, τον Αύγουστο του 2010, τα στοιχεία που έβγαζε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία γινόταν πάντα δεκτά με αστερίσκους και διευκρινιστικές ερωτήσεις. Άλλωστε ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι από 2009 έως το 2010 η Eurostat είχε κάνει δέκα «μεθoδoλογικές επισκέψεις» για να ελέγξει τις διαδικασίες, επειδή – κατά την εκτίμηση του κ. Γεωργίου- δεν υπήρχε αξιοπιστία. Πρόσθεσε δε, ότι από το Νοέμβριο του 2010 γίνονται για πρώτη φορά δεκτά τα στοιχεία χωρίς να υπάρχει καμία αμφισβήτηση από τη Eurostat.
Στην εξεταστική επρόκειτο να καταθέσει και ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Μανώλης Κοντοπυράκης, ο οποίος όμως επικαλέστηκε κώλυμα υγείας και απέστειλε υπόμνημα. Σε αυτό φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν επεξεργάστηκε εκείνος τα στοιχεία που διαμόρφωσαν το «φουσκωμένο» έλλειμμα του 2009 καθώς απομακρύνθηκε από την στατιστική υπηρεσία στις 20 Οκτωβρίου 2009, ενώ τα συγκεκριμένα στοιχεία άρχισαν να καταφθάνουν στην ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο του 2010 και η επεξεργασία τους ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2010.
Η εξεταστική επιτροπή πάντως αφού επικοινώνησε μαζί του αποφάσισε να καλέσει εκ νέου τον κ. Κοντοπυράκη την ερχόμενη εβδομάδα.
Δεν είναι δυνατόν ο επικεφαλής μίας ανεξάρτητης Αρχής να ζητά ευθέως την παρέμβαση του ΔΝΤ στα εσωτερικά της χώρας..
Πηγή: http://zoo-m.blogspot.com/2012/03/blog-post_5631.html#ixzz1oP5PcfNR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου