Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει ελληνική κρίση...



Διάλεξη με θέμα «Ελληνική κρίση: Γιατί δεν υπάρχει κάτι τέτοιο (και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί)», έδωσε ο οικονομολόγος, καθηγητής, Γιάννης Βαρουφάκης, στηΜελβούρνη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, σημειώνοντας πρωτοφανή επιτυχία, από...πλευράς συμμετοχής.


«Δεν υπάρχει ελληνική κρίση, αλλά ευρωπαϊκή κρίση» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι λύση θα έρθει μόνο όταν αποφασίσει η Γερμανία τι θέλει να κάνει: «Να μείνει ή βγει από το ευρώ!»

«Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τρομακτική καταστροφή και με τους Έλληνες να υποφέρουν φοβερά,» τόνισε, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση στην ευρωζώνη που δεν ευθύνονται μόνο αυτοί.

Στη συνέχεια ανέλυσε πώς έχει δημιουργηθεί η κρίση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες χώρες. Χαρακτήρισε δε τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα ως “αποτυχημένα”, σημειώνοντας: «Παρόλα αυτά συνεχίζουν να τα εφαρμόζουν και ιδιαίτερα όταν ακόμα και οι δανειστές και οι εκπρόσωποί τους ξέρουν ότι δεν θα έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα».

Όπως είπε, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιρλανδία, την οποία όλοι και ιδιαίτερα η Γερμανία, την επαινούσαν ως την “καλή” χώρα που εφαρμόζει κατά γράμμα τα μέτρα λιτότητας που της επιβάλλονταν. «Ποιο το αποτέλεσμα της “καλής” αυτής στάσης», ρώτησε ο κ. Βαρουφάκης, δίνοντας ταυτόχρονα και την απάντηση: «Σήμερα η Ιρλανδία, η καλή, βρίσκεται χρεωκοπημένη στην ίδια θέση με την Ελλάδα».

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιό του ότι η κρίση στην ευρωζώνη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι αποτέλεσμα της “ανόητης” πολιτικής της και του τρόπου με τον οποίο έχει ιδρυθεί, χωρίς γερές βάσεις και θεμέλια, επισημαίνοντας πως «αν το ευρώ καταρρεύσει θα καταποντίσει την παγκόσμια οικονομία».

Ακόμη εξαπέλυσε βολές κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τον οποίο είπε ότι «διαπραγματεύεται με την τρόικα περικοπές και μέτρα τα οποία τόσο ο ίδιος όσο και οι εκπρόσωποι της τρόικας ξέρουν ότι θα χειροτερέψουν την κατάσταση και ότι δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου